A régmúlt titkait fürkésztük. Tanulmányi séta a balatonszentgyörgyi régészeti feltárások területén.

A régmúlt titkait fürkésztük. Tanulmányi séta a balatonszentgyörgyi régészeti feltárások területén.

Szervezte és a tanulókat elkísérte: Vargáné Simon Zsuzsanna és Izsóné Recseg Klára tanárnők.

  1. szeptember 27-én a tanodások tanári kísérettel felkeresték a közeljövőben megépítendő négysávos 76-os út területén folyó régészeti ásatásokat. A csapat izgalommal, várakozással készült a „terepszemlére” hiszen a résztvevők jelentős része még soha nem volt régészeti feltáráson, eddig csak tankönyvben esetleg filmeken láthatott ehhez foghatót.

A helyszínen Schilling Ferenc régész fogadta a lelkes régészkedni vágyókat; nagy szakértelemmel, közérthetően, a gyerekek értelmi szintjéhez mért megfelelő tájékoztatást adva vezetett lelettől leletig.

Az érdeklődők megtudhatták az alábbiakat:

  • Fontosabb útépítéseket, építkezéseket mindig megelőznek régészeti feltárások ott, ahol a terület nagy történelmi múlttal rendelkezik. A mi községük –ezt büszkén hallgattuk- :ilyen.
  • Régészeti szempontból hihetetlenül érdekes itt a feltárás, mert egyszerre kutatható több korszak is: az őskor késői szakasza, a római kor, a késői népvándorlás kora és a középkor.
  • Leleteket eddig csak a középkorból nem sikerült feltárni- ami késik az nem múlik!-, a többi korszak nagyon ígéretes; sok-sok értékes lelelet rejtett a föld mélye.
  • A felszínre került tárgyakat már a megfelelő szakemberek –restaurátorok, antropológusok – vizsgálják.
  • A töredék leleteket hamarosan helyreállítják, és a régészeti feltárás befejezését követően múzeumokban kiállítják, közkinccsé teszik.

Végigjárván a terepet sok újat tanultak a gyerekek. Láthattak többezer éves cserzőgödröket, kutakat, népvándorláskorabeli földházak maradványait, élelemtároló vermeket. Döbbenetes volt látni, hogy alig 50- 60 évvel ezelőtt még ezekhez hasonló módon tárolták faluhelyen az élelmiszert, a zöldséget, gyümölcsöt.

Schilling Ferenc régész, jó érzékkel, a látogatás végére tartogatta az igazi szenzációs leletet: egy tömegsírt, melyben hét, őskorból származó ember maradványait találták meg a régészek. Tanulóink itt aztán szabadjára engedték fantáziájukat, izgalmasabbnál izgalmasabb történeteket tálalva fel, némi horrorisztikus részleteket is beleszőve. És valóban: tényleg csak találgathattak, mi lehetett a végzete a sírban talált egykori hét embernek, de a leletet látva mindenki kijelentette, hogy a régészet nagyon érdekes foglalkozás, jó lenne ilyen munkát végezni. /Mikor megtudták, hogy egy régésznek mennyit kell tanulnia ahhoz, hogy ezt a hivatást gyakorolja, kissé alábbhagyott a régészkedés iránti vágy./

A séta végén Schilling Ferenc meghívta az érdeklődő gyerekeket újabb látogatásra, továbbá felhívta figyelmüket arra, hogy az „amatőr” régészkedés során esetleg előkerülő leleteket senki nem tarthatja meg, mert a földben rejlő érték közkincs, azokat a múzeumokban kell kiállítani, hogy valamennyien részesei lehessünk a feltárt és kiállított tárgyaknak, megcsodálhassuk a letűnt korok ránk maradt emlékeit.

A tanodások nevében köszönjük, hogy ennyi érdekesség részesei lehettünk, a felkínált lehetőséggel a jövőben élni fogunk, és megszívleljük a jótanácsként elhangzottakat.