Karriertervezést segítő, munkaerőpiaci szereplőkkel történő találkozás

Karrierépítést segítő, munkaerőpiaci szereplőkkel történő találkozás

 

  1. november 17-én “Pályaorientációs Nap”- ot szerveztünk, hogy a diákok megismerjék kompetenciáikat, az egyes szakmák stílusjegyeit, kritériumait, kipróbálhassák önmagukat szerepjátékokkal, helyzetgyakorlatokkal, kipróbálhassák az egyes szakágak, munkakörök mindennapi helyzeteiben elvárt, viselkedési módjait, magatartásmintáit.

Célunk volt a programszervezéssel, hogy az egyéni célok megismerése, felülvizsgálata, újragondolása révén diákjainkat ezzel a lehetőséggel is támogassuk az életpálya-építésben, a pályatervezési és életvezetési kompetenciáik fejlesztésben. Az önismeret és öngondoskodás, személyes és társas, valamint a munkaerő-piac által elvárt és honorált készségek fejlesztése; képzési és munkaerő-piaci információk megszerzése, értékelése révén segítettük a tanulókat, hogy képességeikhez mérten, reális célkitűzéseik legyenek pályaválasztás terén.

Meghívott vendégeink voltak, akiktől a szakmákról részletes információkat kaptak a gyerekek, sőt kipróbálhatták magukat egy-két feladathelyzetben is. Több helybeli cég által lehetőséget kaptak a tanulók üzemlátogatásra, a szakmákkal való megismerkedésre is.

A szakmákkal való megismerkedésre lehetőséget kaptunk az alábbiak szerint:

Kerner Krisztina igazgatónő (a Siófoki Szakképzési Centrum Marcali Szakképző Iskolájának bemutatása, az elérhető képzésekre fókuszálva)

Szabó Gyula (Siófoki SZC Marcali intézményében induló műszaki, gépészeti szakokat)

Kurucz János (Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadási segítségét mutatta be, ismertette a jelenlegi szakképzési  rendszert, részletesen bemutatta a szakgimnáziumi és a szakközépiskolai oktatást, beszélt arról is, milyen lehetőségek vannak az iskolák elvégzése után. Ismertette a hiányszakmákat és az ösztöndíj lehetőségeket. Külön kitért a felsőfokú iskolában való továbbtanulásra és az újabb szakma megszerzésének lehetőségére.)

Szaka Zsolt tanműhelyvezető (a Ziehl Abegg Kft. képzési célú tanműhelyeiben folyó oktatást ismertette)

Faragó Jennifer (fodrász szakma bemutatása)

Vörös Adrienn (kozmetikus szakma bemutatása)

Bokányi Balázs (felszolgáló szakma bemutatása)

Farkas József (a kőműves szakma bemutatása)

Galambosi Szilvia (a cukrász szakma bemutatása)

Simon Tibor, Simon Dávid (az autó és gumiszerelő szakma bemutatása)

Fazekas Miklós és Futó Lajos önkéntes tűzoltók (a tűzoltó szakma bemutatása)

Harangozó Imre (a rendőr szakma bemutatása)

Hajas Kocsis Judit (a varrónői szakma bemutatása)

Farkas László Nándor (a balatonszentgyörgyi vasútállomás üzemlátogatása, a vasutas szakmához vezető út)

Tolnai László Ferencné Sifter Mária (a méhész szakma bemutatása)

Dél-Balaton Zrt (a mezőgazdasági szakmák bemutatása)

Sörművek (vezetett üzemlátogatásra adtak lehetőséget )

 

A pályaorientációs nap amellett, hogy hatalmas élményt nyújtott a diákok számára, hiszen mindent kipróbálhattak, nagyban hozzájárult, hogy saját életpályájuk megalapozásához ismereteket kapjanak mind önmagukról, mind munkaerő-piaci környezetükről, és kellően megalapozzák majdani pályaválasztási döntésüket. Az életpálya-építési kompetenciák, pályaorientációs nap során nagy teret kapott a tanulók aktív, önálló tevékenykedtetése, hangsúlyosan jelent meg a gyerekek aktív részvétele, együttműködésük erősítése. Eredményes, élménydús program volt. Az iskolai honlapon képgalériában és a facebookon is képes hírt adtunk róla 2017. november 19-én.

 

Készítette: Bencze Beáta

szakmai titkár