Szülők és tanulók tájékoztatása az iskolarendszer fordulópontjairól és változásairól

Szülők és tanulók tájékoztatása az iskolarendszer fordulónapjairól, v

 

  1. november 20-án 17 órától „Pályaválasztási szülői(családi) fórum”-ot szerveztünk a Szentgyörgy Tanoda bázishelyén az iskolai könyvtárban. A programot nyitottként hirdettük meg, hogy minél szélesebb körben jussanak információhoz az érdeklődő tanulók és szülők. Hirdettük a falusi képújságban, facebookon és a települési hirdetőtáblákon is.

A szervezett program célja elsősorban a pályaválasztással kapcsolatos ismeretek bővítése, pályaorientáció volt, valamint, hogy a diákokat támogassuk az életpálya-építésben, a pályatervezési és életvezetési kompetenciáik fejlesztésében. További célunk volt, hogy első kézből származó információkkal tudjuk segíteni a szülőket azért, hogy bátran támogassák gyermekeik pályaválasztási elképzeléseit, reális jövőképet tűzzenek ki gyermekük képességeinek tudatában. A diákok többsége 6. 7. 8. osztályos korban még nem rendelkezik olyan biztos önismerettel és konkrét tervvel, amellyel bátran elindulhat a középfokú oktatás világába. Ebben kívántunk segítséget nyújtani mind a fiataloknak, mind pedig a szülőknek, gondviselőknek. A pályaválasztás egy nagyon komoly döntés. Minél előbb elkezd vele foglalkozni valaki, annál bizonyosabb, hogy a legjobb döntést hozza majd meg. A pályaválasztás egy folyamat, amiben egyrészt megismerjük önmagunkat (képességeinket, erősségeinket) és megismerjük a foglalkozásokat, szakmákat, lehetőségeket. Aki jól választ szakmát, vagy hivatást, az előre tud tervezni az életben, és sokkal nagyobb eséllyel indulhat a munkaerő piacon is. A pályaválasztásban sok információs lehetőség áll rendelkezésünkre, ma már mindent megtalálunk a világhálón. Ennek ellenére egy intézmény „személyes” bemutatkozása tanárok által, sokkal több élményt nyújt és nagymértékben segíti a döntéshozatalt.

Nagy örömünkre 10 középiskola képviseltette magát a pályaválasztási fórumon, ahol szülők és diákok számára egyaránt nagyon élvezetes és érdeklődést felkeltő volt az intézmények bemutatkozása, nevelési- oktatási céljaik, egyediségük, kínálatuk megismerése.

Sorrendben a bemutatkozó intézmények:

Keszthely Város Vendéglátó, Idegenforgalmi, Kereskedelmi Szakképző Iskolája és Kollégiumát Fisli István igazgató által ismerhettük meg.

A marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium, Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium diákok számára adott lehetőségeiről Fellegi Bálint igazgató szavaiból tájékozódhattunk.

A hévízi Bibó István Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola életét Szívós Gábor igazgatóhelyettes mutatta be.

A fonyódi Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Bacsák György Szakképző Iskolájával kapcsolatos ismertetőt Horváth Péter tanár úr tartotta.

A Marcali Városi Önkormányzat Széchenyi Zsigmond Szakközép- és Szakiskoláját Káplár János igazgató helyettes mutatta be.

A Nagykanizsai Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Zsigmondy – Széchenyi tagintézményében folyó iskolai életet Laukó Emőke tagintézmény-vezető ismertette. Beszélt a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók érettségihez jutását segítő Arany János Kollégiumi Programról (AJKP), mely a nagykanizsai Zsigmondy-Széchenyi SZKI és a Cserháti kollégium együttműködésében, idén is indított újabb előkészítő évfolyamot.

Az Asbóth Sándor Térségi Középiskola és Kollégium Nagyváthy János Szakközépiskola Tagintézményét Horváthné Rayman Ágnes tagintézmény-vezető által ismerhettük meg.

Az Asbóth Sándor Térségi Középiskola, Szakiskola és Kollégium intézményét Barkó László gyakorlatioktatás-vezető képviselte.

A fonyódi Somogy Megyei Önkormányzat Mátyás Király Gimnáziumáról Hosszú Zoltánné igazgatóhelyettes tartott ismertetőt.

A nagykanizsai Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Diákotthon és Boldog Donáti Celesztina Óvodát Vereb Zsolt SchP Igazgató úr szavaiból ismerhettük meg.

A bemutatkozások után, személyes beszélgetésre volt lehetőség az intézmények képviselőivel, amellyel éltek is a szülők, diákok. A nyílt napokra nem mindenki tudott eljutni, ezért mindenképpen hasznos volt a program. A szülők kezdeti bizonytalansága az előadások és megbeszélések után csökkent. A meghívott vendégek részletes ismertetői, türelmes magyarázatai sokban hozzájárultak a program sikeréhez.

 

 

Készítette: Bencze Beáta

szakmai titkár