Szövegértés 3. negyedév

Beszámoló a 2017. november 1– 2018. január 31-ig végzett tanodai munkáról

 

A szövegértési tudás megerősítése továbbra is hat csoportban folytatódik. A felső tagozatos csoportokban a témakörök csaknem megegyeznek, csupán az elsajátítási metódusok, a feladatokra szánt idő, az önálló munkavégzés és az adott tanári segítségadás jelenti a különbségeket. Ennek is köszönhetően hatékony a munkavégzés, sok figyelem jut a tanulókra, továbbra sincsenek fegyelmezési problémáim. A foglalkozásokon általában páros munkában dolgoztatom őket, ámbár a 6. osztályosok egyre több egyéni feladatot is kapnak, hiszen segítséget kell ahhoz is nyújtanom, hogy iskolai teljesítményük javuljon, és bátran nézzenek szembe a májusban várható országos kompetenciamérés kihívásaival. A korszerű tanulásszervezési eljárások segítségével mindent megteszek, hogy tudásszintjük megfeleljen a tantervi követelményeknek, gyakran használjuk az interaktív táblát, különféle internetes portálok segítségével színesítjük a foglalkozásokat. Az adventi időszakban elsősorban a 6. 7. osztályos tanodásokkal kiléptünk a Tanoda falai közül.

A néphagyományok ápolása keretében Luca- napi köszöntőkkel kerestük fel a helyi általános iskola, óvoda, önkormányzati hivatal, idősek napközije apraját és nagyját. A gyerekek nagy sikert arattak, hasznos időtöltés volt a lucázásra való felkészülés, szövegértésüket, szövegmondó képességüket, szociális kompetenciájukat nagyban erősítették az előadott tréfás szerepjátékok. Közös célunkat: hogy mindenki egyéni képességeihez mérten előrehaladjon, segítette ez szép feladat is.

Legfontosabb feladataink egyébként változatlanok: a tanulók megismerjék, felismerjék a különféle szövegtípusokat, elsajátítsák megoldási algoritmusukat, hangos és néma, értő olvasási technikájuk osztálytípusuknak, életkoruknak megfeleljen.

A 4. osztályos tanulók a felsősökhöz képest továbbra is kissé lassúak, még mindig vannak olvasástechnikai és szövegértelmezési problémáik. Változatos témájú szövegek feldolgozásával ezeket a hiányosságokat tovább szeretném csökkenteni.

 

Balatonszentgyörgy, 2018. január 31.

Vargáné Simon Zsuzsanna