A Seuso-kincs megtekintése

A Seuso-kincs megtekintése

Tanodánk célja és feladata, hogy tanítványainkat sok színvonalas kulturális élményhez juttassuk. Ezért 2018. január 18-án a Klebelsberg Kuno Középiskolai Kollégium meglátogatása után megnéztük, a vándorkiállításon Kaposváron vendégeskedő, páratlan szépségű Seuso-kincseket.

A kirándulás előtt sokat beszélgettünk tanítványainkkal a késő-római korból származó, a világ egyik legjelentősebb ezüstleletegyütteséről. Interneten megnéztük a 15 darabból álló kincsleletet, mely nevét az úgynevezett Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta, aki a Római Birodalom gazdag elitjéhez tartozott.

A tanulók már nagyon várták, hogy a valóságban is megcsodálhassák a kincseket. Érdeklődve nézték végig a vitrinekben elhelyezett ezüst edényeket. A kincset két, ételek tálalására szolgáló nagyméretű lapos tál, két további tálaló és valószínűleg dísztálként is használt tál, egy mosdáshoz használt mély tál és két hozzá tartozó, geometrikus díszítésű kancsó, továbbá egy dionüszoszi ábrázolásokkal, egy állatalakokkal és egy görög mitológiai ábrázolással díszített kancsó alkotja. Két vödör, egy illatszeres tégelyek tárolására szolgáló doboz, valamint egy amfora is része az együttesnek.

A diákok figyelmesen olvasgatták a kincsek mellett feltűntetett információkat is. Legjobban az érdekelte őket, hogy mennyit érnek a kincsek.

Különleges élményekkel gazdagodtak tanítványaink a kaposvári kiránduláson.

 

Írta : Izsóné Recseg Klára