ISKOLALÁTOGATÁS

Látogatás a kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumba és a Klebelsberg Kuno Középiskolai Kollégiumba

A Szentgyörgy Tanoda fontos feladatának tartja, hogy segítse a tanulók pályaválasztását. Tanítványaink többsége a 6. és a 7. évfolyamra jár, így elkezdhettük a felkészítésüket a továbbtanulásra. Ezért elhatároztuk, hogy meglátogatjuk a Táncsics Mihály Gimnáziumot és Somogy megye egyik legszebb és legmodernebb kollégiumát, a Klebelsberg Kuno Középiskolai Kollégiumot Kaposváron. 2018. január 18-án tehát útra keltünk, 30 tanodás tanuló és 5 pedagógus.

Azért ezt a gimnáziumot választottuk, mert megyénkben itt indították az Arany János programmal működő osztályt. A Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programja keretében lehetőség nyílik arra, hogy a hátrányos helyzetű tehetséges gyerekek olyan középiskolában, kollégiumban tanuljanak, nevelődjenek, melyek célul tűzték ki a tehetséggondozást és a felsőfokú tanulmányokra való eredményes felkészítést.

Megtudtuk, hogy a tanulók egyéves előkészítő évfolyam, az iskola helyi tantervében foglaltak, és az érettségi vizsgaszabályzatban előírt feltételek teljesítése esetén tehetnek érettségi vizsgát.

Az előkészítő évfolyamon a diákok emelt szintű anyanyelvi és idegen nyelvi oktatásban, matematika-és informatika-oktatásban, önismereti, személyiség- és képességfejlesztő, kommunikációs és tanulás-módszertani programokban vesznek részt.

Felkészülhetnek az emelt szintű idegen nyelvi érettségi vizsgára (C típusú középfokú nyelvvizsgával egyenértékű nyelvtudást szerezhetnek) angol nyelvből, és a nemzetközi ECDL számítástechnikai vizsgával egyenértékű tudást szerezhetnek informatikából, mindemellett térítésmentesen szerezhetnek B kategóriás gépjármű-vezetői jogosítványt.

A program résztvevői valamennyien kollégisták lesznek.

A kollégiumban nagy szeretettel fogadtak bennünket. Hogy mindent alaposan és könnyen meg tudjunk nézni, csoportokat alkottunk. Minden csoport kapott egy vezetőt a kollégiumból, aki körbevezetett bennünket. Séta közben meghallgattuk milyen lehetőségeik vannak az itt lakó középiskolásoknak. Az épületet 2003-ban adták át, háromemeletes, akadálymentesített és 448 középiskolás elhelyezésére szolgál. Az első emeleten a fiúk a másodikon és a harmadikon a lányok laknak. A tanulók 4 ágyas szobákban vannak elhelyezve, minden második szobának van közös fürdője.  A földszinten találhatók a tanulószobák, a tanári szoba és az orvosi szoba. Aki sportolni szeretne számos lehetőség közül választhat. Van kültéri műfüves labdarúgó-, tenisz- és betonozott kosárpálya, beltéri uszoda, tornaterem, asztalitenisz-szoba és konditerem is. A tanulást könyvtár, számítógéppark és internet segíti. Minden szinten hatalmas közös társalgó van TV-vel felszerelve. A falakat a tanulók alkotásai díszítik, a tereket a sok növény otthonossá teszi. Sehol nem találkoztunk rongálással, csak renddel és tisztasággal. Látszik, hogy akik itt élnek nagyon vigyáznak mindenre.

A kollégiumnak elsősorban a gimnáziumi tanulók elhelyezését kell biztosítania, de a fennmaradó helyekre szakközépiskolás tanulók is jelentkezhetnek.

Tanítványainknak nagyon tetszett az iskola és a kollégium. Sokan elhatározták, hogy itt szeretnének majd lakni, középiskolás éveikben.

 

Írta: Izsóné Recseg Klára